Προφίλ

Προφίλ του συλλόγου

Ο Σ.Φ.Χ.Ε.(Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών Χειροθεραπευτών Ελλάδος) είναι ένας σύλλογος που απευθύνεται σε κάθε μέλος του πανελλήνιου συλλόγου φυσικοθεραπευτων (ΠΣΦ) που ενδιαφέρεται να ειδικευτεί στην αναγνώριση και επίλυση προβλημάτων του μυοσκελετικού συστήματος.


Ο Σ.Φ.Χ.Ε. σε συνεργασία με το Kaltenborn – Evjenth concept οργανώνει σεμινάρια σύμφωνα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που έχει καταθέσει στην παγκόσμια ομοσπονδία manual therapy(I.F.O.M.T.).


Λίγα λόγια για τη μέθοδο Kaltenborn – Evjenth

Η μέθοδος (concept) Kaltenborn – Evjenth αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μεθόδους στον χώρο του manual therapy και αποσκοπεί στην αποκατάσταση των κακώσεων και παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος. Από το έτος 1954 ( nordic system) ο καθηγητής Freddy kaltenborn ανέπτυξε τεχνικές ενδοαρθρικης κινητοποίησης που αργότερα συμπληρώθηκαν και τελειοποιήθηκαν από τις τεχνικές κινητοποίησης των μαλακών ιστών.

Η μέθοδος Kaltenborn-Evjenth περιλαμβάνει τεχνικές ενδοαρθρικης κινητοποίησης, ενεργητικές τεχνικές εναντίον της απώλειας ελαστικότητας των συσταλτών ιστών και χρησιμοποιεί τεχνικές βασισμένες στην νευρομυική λειτουργία για τον άρτιο έλεγχο και τη μυική ισορροπία. Αποτελεί ίσως τη μοναδική σχολή ορθοπαιδικής θεραπείας  που δίνει μέγιστη σημασία στη σταθεροποίηση υπερκινητικών αρθρώσεων ή τμημάτων του μυοσκελετικού συστήματος. Συνιστά ένα ολοκληρωμένο τρόπο προσέγγισης των δυσλειτουργιών του μυοσκελετικου συστήματος.


Ο Σ.Φ.Χ.Ε. με βάση το πρόγραμμα που κατέθεσε στην I.F.O.M.T. προσαρμόζει τα σεμινάρια σύμφωνα με τα νέα δεδομένα εξέλιξης του manual therapy αξιοποιώντας νέες αντιλήψεις και τεχνικές.

Στην Ελλάδα τα σεμινάρια manual therapy ξεκίνησαν οργανωμένα για πρώτη φορά το 1993 στα Χανιά της Κρήτης  με πρώτο δάσκαλο τον Freddy Kaltenborn. Από τότε έως σήμερα αρκετοί από τους συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν με επιτυχία την εκπαιδευτική διαδικασία και απέκτησαν δίπλωμα O.M.T. (orthopaedic manual therapist) ενώ για αρκετούς η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.


Ο μεγάλος αριθμός των συνάδελφων  που απέκτησαν το επίπεδο M.T., ο σημαντικός αριθμός των διπλωματούχων O.M.T. αλλά και η ύπαρξη συνάδελφων με masters και διδακτορικό στον χώρο του  manual therapy, μας επιτρέπει πλέον πιο οργανωμένα και συλλογικά να χαράξουμε το μέλλον του  manual therapy στην χώρα μας.


Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε ο Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών Χειροθεραπευτών Ελλάδος. Ο Σ.Φ.Χ.Ε. ιδρύθηκε στις 12/12/03 από φυσικοθεραπευτές  μέλη του πανελλήνιου συλλόγου φυσικοθεραπευτων οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευση τους επάνω στην ορθοπεδική θεραπεία με χειρισμούς (O.M.T.) ή κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών (master) ή διδακτορικό τίτλο στη θεραπεία με χειρισμούς.

Προγραμματισμός σεμιναρίων

<<  Ιανουάριος 2018  >>
 Δε  Τρ  Τε  Πε  Πα  Σα  Κυ 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011
15161718
22232425
293031